• 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

  • 6

  • 7

  • 8

  • 9

  • 10

  • 11

  • 12

  • 13

  • 14

  • 15

  • 16

  • 17

  1/17

  Leuk dat jullie meedoen aan 'T Gooische Rondje

  Door alle overheidsmaatregelen rondom Corona, hebben wij voor jullie een gezellig corona-proof avontuur gemaakt. Een heuse auto-puzzelrit, waarbij je je smartphone nodig hebt. Hierop vind je de route, vragen, weetjes, spelletjes, foto’s en nog veel meer. Via de mail heb je een code gekregen die je nodig hebt om te kunnen inloggen op deze website. Houd er rekening mee dat er onderweg geen mogelijkheden zijn om een toilet te bezoeken. Grote bomen zijn er tijdens de route gelukkig genoeg ;-)

  Veel plezier! Team 'T Gooische Rondje

  LET OP!
  Houd je aan alle verkeersregels en maak er geen tijdsrace van. Onderweg kom je genoeg bijzondere plekken, picknickplaatsen, wandelpaden, boerenkramen en andere activiteiten en opdrachten tegen. Houd overal rekening met alle maatregelen en regels mbt Corona.

  Kinderen, opgelet: in het tasje zit een Bingokaart. Op deze kaart staan plaatjes die jullie onderweg tegen kunnen komen. Let op er is een voor- en een achterkant! Kijk dus goed om je heen. De plaatjes met een blauwe achtergrond, zoals bijvoorbeeld de koe of een verkeersbord kunnen jullie allemaal in het echt tegenkomen... en mogen jullie dan ook aankruisen op de Bingokaart.

  Tijdens de route komen jullie meerdere opdrachten en vragen tegen. De antwoorden op de vragen vul je in op je smartphone, bij de route. De opdrachten proberen jullie zoveel mogelijk vanuit de auto uit te voeren.

  Geniet heerlijk samen van ons mooie Gooi en neem de tijd.

  Naam:

  E-mailadres:

  Telefoonnummer:

  CODE:

  LET OP! Elke stap wordt opgeslagen in onze database. Mocht je internet verbinding wegvallen of je klikt de route weg dan kan je altijd weer beginnen. De gegevens zijn dan niet weg.

  Hulp nodig: 06-49201433

  Kantel je smartphone en bovenin zie je alle stappen (pagina’s) staan.

  1. Rijd de parkeerplaats af en ga rechtsaf de Zomerkade op.
  2. Sla rechtsaf de Zuiderzee op

  INFO:
  Jullie rijden nu de Zuiderzee op en mogen meteen goed opletten. Binnen een minuut zien jullie aan jullie rechterhand vlaggen van Maaslander en Old Amsterdam. Huizen is een onwijs goed lopend en groot kaasbedrijf rijk. Westland is een familiebedrijf, met passie voor kaas. Familielid Henny Westland, is de eerste vrouwelijke directeur van de Westland Kaas Groep. Al ruim 80 jaar is Westland Kaas een vertrouwde naam op de wereldwijde kaasmarkt. Kennen jullie misschien de merken Old Amsterdam, Maaslander, Westlite of Trenta? Dat zijn merken die Westland beheerd. Zorgvuldig geselecteerde partners verzorgen de productie en verpakking van de kazen.

  1. Ga rechts op de rotonde (1e afslag) naar de Bestevaer.
  2. Ga rechtdoor op de volgende rotonde (2e afslag)
  3. Neem de 3e straat rechts, dit is de Havenstraat.

  VRAAG:
  Aan jullie linkerhand zien jullie ‘De Haven van Huizen’ op Havenstraat 81. Nu een restaurant, maar waar werd dit gebouw vroeger voor gebruikt?

  1. Vervolg de weg en parkeer even bij de Botterwerf.

  FILMPJE:

  1. Aan het einde van de straat sla je linksaf de IJsselmeerstraat in.
  2. Jullie mogen even stoppen voor het gebouw van Coronel Entertainment.

  INFO:
  Verspreid door het hele havengebied zien jullie het bedrijf Coronel. Coronel staat bekend om hun uitdagende kartbaan, sportscholen, indoor midgetgolfbaan, indoor klimbos, lasergamen en de twee broertjes Tim en Tom zijn natuurlijk ook bekend van tv.

  VRAAG:
  In welke race rijden Tim en Tom sinds 2007 mee? Hint: Deze is ook altijd op (deels) op tv.

  1. Vervolg weer de weg.
  2. Bij de rotonde aangekomen ga je rechts (1e afslag) de Bestevaer op.
  3. Na de bocht naar links kom je bij de volgende rotonde en ga je wederom rechts (1e afslag) de Driftweg op.
  4. Rijd deze weg helemaal af tot het einde en je niet meer verder kunt.

  INFO:
  Hier staat een villa verscholen in het bos. Kunnen jullie hem zien? De villa heet ‘t Hooge Nest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als alles steeds moeilijker wordt, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in 't Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van 't Gooi. De Villa bood onderdak aan 15 tot 20 joodse mensen. In deze buurt woonden heel veel NSB’ers, mensen die samenwerkten met de Duitsers, en er was dus veel kans dat het mis zou gaan. Als het einde van de oorlog in zicht is wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie van Anne Frank.

  1. Vervolg nu de weg naar links en als het goed is rijden jullie nu op de Van Hoorns Houtweg.
  2. Stop aan het einde van de straat.
  3. Sla linksaf de Naarderstraat in.
  4. Ga bij de verkeerslichten rechtdoor en vervolg de weg tot de rotonde. Het klopt dat het eventjes duurt voordat je de rotonde ziet.

  FILMPJE:

  1. Op de rotonde ga je links (2e afslag) de Randweg Midden op.
  2. Bij de volgende rotonde ga je rechtdoor (1e afslag) en vervolg je de Randweg.
  3. Sla bij de verkeerslichten rechtsaf de Randweg op.
  4. Bij de volgende verkeerslichten ga je rechtdoor, maar let op! meteen rechtsaf slaan bordje afslag Theetuin volgen en direct daarna weer rechtsaf een haakse bocht maken.
  5. Sla nu linksaf de Burgemeester Le Coultredreef op en je rijdt de gemeente Blaricum binnen.

  VRAAG:
  Hoe wordt de Burgemeester Le Coultredreef in de volksmond ook wel genoemd?

  INFO:
  Jullie rijden nu door het Goois Natuurreservaat "Groeve Oostermeent" en "'t Harde". Een natuurgebied dat samen 33 hectare groot is.

  1. Blijf de weg vervolgen.
  2. Sla aan het einde rechtsaf de Meentzoom op.
  3. Ga met de weg mee naar links en rijd de Bergweg op.
  4. Ga linksaf bij de straat Achterom en houd links aan zodat je de Mosselweg inrijdt.
  5. Vervolg de Mosselweg naar rechts tot het einde van de straat.
  6. Sla de 2e weg rechtsaf naar de Angerechtsweg, je komt nu bij Boerderij BoereBlij.
  7. Parkeer hier je auto, want we gaan 2 opdrachten uitvoeren!

  OPDRACHT 1:
  Balletjes
  In jullie tas zitten balletjes en papiertjes. Schrijf op de papiertjes jullie namen en 1 telefoonnummer. Stop deze in de balletjes en doe die goed dicht. Jullie mogen nu even uit de auto stappen en vergeet niet de balletjes mee te nemen. Zien jullie de ingang? Daar aan de rechterkant zien jullie een tafel staan, tegen de muur aan. Daarop staat een zinken melkemmer. Ga heel dicht bij de melkemmer staan en zet nu 5 hele grote stappen van de melkemmer af. Probeer de balletjes er maar in te gooien! Uit alle balletjes grabbelen wij een winnaar die een leuke prijs krijgt. Succes!.

  OPDRACHT 2:
  Kaas
  Hoe goed zijn jullie in raden? Op de picknicktafel in het veld zien jullie een kaas liggen. Til de kaas maar eens op. Hoeveel denken jullie dat deze weegt?

  INFO:
  Winkel
  Als jullie klaar zijn met de opdrachten is het wellicht een leuk idee om even naar binnen te lopen. Boereblij is een seizoenswinkel die 3 maanden per jaar open is. Zij verkopen hier asperges die onder andere afkomstig zijn van de aspergevelden hier in Blaricum. Naast asperges verkopen zij ook aardbeien en andere boerenproducten. Halen jullie wat lekkers?
  Daarna gaan we weer op pad!

  1. Vervolg de weg en sla rechtsaf de Dorpsstraat in.
  2. Als jullie naar links kijken zien jullie parkeervakken. Als er een plekje is, zet daar dan even de auto neer! Let op: blauwe zone!.

  Hier, in dezelfde straat bijna naast elkaar, vinden jullie Blushing én IJssalon De Hoop.


  BLUSHING:
  Mochten jullie zin hebben om de lekkerste koffie van ’t Gooi te proeven of om een heerlijke smoothie voor de kids te proeven, is het een aanrader om hier even uit te stappen en door te lopen naar Blushing. Blushing zit naast de Albert Hein. Blushing Blaricum is één van de restaurants van zanger Gordon. Helemaal volgens het concept 'gezond leven’. Verse producten en natuurlijke ingrediënten staan bovenaan. Lekker maar gezond!

  Ps. de Blueberry muffin is een echte aanrader.


  IJSSALON DE HOOP:

  Geen zin om uit stappen? Of weer terug van jullie 'to-go' bestelling? Dan gaan we weer verder!

  1. Rijd terug in de richting waar jullie vandaan kwamen en sla rechtsaf de Middenweg op.
  2. Ga de 2e weg linksaf de Schoolstraat in.
  3. Deze weg loopt over in de Raadhuisstraat.
  4. Sla vervolgens rechtsaf de Eemnesserweg op en blijf deze volgen.
  5. Zoek nu naar nummer 29 en als het kan stop hier eventjes.

  INFO:
  Aan de linkerkant van de weg, precies in het midden van de Eemnesserweg, zien jullie het Tolhuis van Blaricum. Op de foto zie je het 'Tarief der Tolregten' die op het Tolhuis zelf hangt. Iedereen die langs het Tolhuis kwam moest tol betalen. Er werd gekeken wat je mee had en dan werd alles opgeteld en dat natuurlijk allemaal uit je hoofd, want een rekenmachine was er nog niet.

  VRAAG:
  Vandaag komt Simon langs het Tolhuis. Hij heeft een paard die een kar trekt met twee wielen, op de kar staan twee kalveren en hij heeft een kudde van vijfenvijftig schapen bij zich. Kun je uitrekenen hoeveel tol Simon moet betalen?

  1. Vervolg weer jullie weg.
  2. De Eemnesserweg loopt over in de Blaricummertollaan. Je rijdt nu gemeente Laren binnen.
  3. Sla aan het einde rechtsaf wederom de Eemnesserweg op.
  4. Aan het einde sla je links af de Sint Janstraat op.
  5. Ga bij de 2e weg rechts, deze straat heet ook de Sint Janstraat.
  6. Houd rechts aan en rijd de Molenweg op.
  7. Rijd aan het einde met de flauwe bocht mee naar rechts en stop bij de Larense Molen.

  INFO:
  In deze straat zien jullie de enige echte Larense Molen of ook wel Korenmolen genoemd. Het verhaal gaat dat de huidige molen gebouwd is in 1773 en dat hij afkomstig is uit Naarden. Daar zou hij als watermolen gewerkt hebben. Een tijd later is hij naar deze plek in Laren verplaatst en werkte hij als windmolen. De windmolen is tot ongeveer 1920 in bedrijf geweest. Als gevolg van het stoppen van het werken van de molen kwam de molen in een haveloze staat te verkeren.
  De inwoners van Laren begonnen een actie om de molen te behouden en maakte het mogelijk dat hij in 1926 kon worden gerestaureerd. In de molen is een maal- en mengbedrijfje gevestigd. Tot op de dag van vandaag wordt er zowel met windkracht als elektrisch gemalen. Loop hier vooral even naar binnen! Ze hebben bijv. leuke kleine zakjes met pannenkoekenmix.

  1. Vervolg jullie weg op de Molenweg.
  2. Aan het einde van de weg rijd je over de drempel en ga je rechtsaf de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat op.
  3. Neem de 1e straat links en rijd de Stationsweg in.
  4. Stop halverwege naast het hertenkamp.

  INFO:
  Aan jullie linkerkant of misschien zijn jullie wel even een parkeervak in gegaan zien jullie het hertenkamp van Laren!

  VRAAG:
  Hoeveel herten tel je in het hertenkamp?

  INFO:
  Als jullie de herten geteld hebben, hier even wat leuke weetjes over herten!
  Kalfjes die net geboren zijn hebben geen geur. Zo worden ze niet zo snel aangevallen. Bij herten groeit ieder jaar een nieuw gewei. Aan het einde van de herfst valt het er vanaf. Om een groeiend gewei zit een huid. Hierdoor kan er bloed naar het gewei stromen en zo kan het groter worden. Een edelhert kan goed ruiken. Hij ruikt jullie al op 1 kilometer afstand.
  Vrouwtjes edelherten, die de baas zijn in de groep, krijgen meer zonen, terwijl ondergeschikte vrouwtjes vooral dochters krijgen.

  AUTOSPEL!:
  Jullie mogen allemaal goed opletten. Kies een automerk die lekker opvalt. Tesla of een Mini is perfect voor dit spel. Stel jullie hebben Tesla gekozen en jullie zien een Tesla rijden of stilstaan. Ben jij dan degene die als eerste Tesla roept? Wie is er het snelste en wie let er het beste op?

  1. We gaan weer op pad. Vervolg de Stationsweg en houd links aan.
  2. Aan het einde van de weg sla je rechtsaf de Hilversumseweg op.
  3. Deze weg blijf je volgen richting het Media Park (onder de snelweg door).

  Mochten jullie zin hebben om even de benen te strekken. Bij La Place kan je parkeren en genieten van het "Gooische Natuurreservaat".

  1. De Hilversumseweg gaat over in de Larenseweg. Je rijdt nu gemeente Hilversum binnen. Let op de Bingokaart!
  2. Bij de verkeerslichten sla je rechtsaf de Johannes Geradtsweg op (PAS OP: Er zijn veel flitspalen in Hilversum).

  1. Blijf de weg vervolgen.
  2. Na de 2e verkeerslichten rijd je rechtdoor de Insulindelaan op (rechts staat het gebouw van Beeld & Geluid).
  3. Neem de 1e afslag links, de Hoge Naarderweg op.
  4. Sla dan de 3e weg links en rijd de Koninginneweg op.
  5. Ga de 2e straat rechts de parkeerplaats op.
  6. Je rijdt nu langs Dudok.
  7. Ga aan het einde rechtsaf en rijd tussen de gebouwen door.
  8. Aan het einde ga je rechts het Dudokpark op.
  9. Stop nu in het midden van het Dudok gebouw.

  INFO:
  Jullie staan nu in het midden van het raadhuis van Hilversum. Dit bijzondere gebouw is ontworpen door Willem Marinus Dudok.
  Op 1 juli 1915 werd Dhr. Dudok door het gemeentebestuur aangesteld als directeur Publieke Werken en vanaf 1928 was hij officieel gemeentelijk architect. Bij zijn aanstelling kreeg hij twee hoofdopdrachten: 1. het bouwen van een nieuw raadhuis en 2. het maken van een stedelijk uitbreidingsplan voor de snelgroeiende stad Hilversum.  Er was een grote behoefte aan nieuwe woningen, scholen en begraafplaatsen.
  Voor de ontwikkeling van de woningen heeft Dhr. Dudok gebruikt gemaakt van het ‘tuindorp-principe’, wat inhoudt dat er een combinatie gemaakt wordt (zonder afbreuk van kwaliteit) van orde, samenhang, natuur én betaalbare woningen. Qua scholen is er een specifiek kenmerkende ‘Dudok’ bouwstijl van horizontale lijnen en opvallende raampartijen. Vanaf de jaren twintig wordt er 10 jaar lang bijna elk jaar een nieuwe school bijgebouwd. Een echte Dudok-school is De Nassauschool waarbij het intieme karakter door het afgebakende schoolplein in het midden van de school en de kenmerkende lijnen goed zichtbaar zijn. Zowel de scholen als de ‘tuindorpen’ geven Hilversum en Dhr. Dudok internationale aandacht. In de 60 jaar dat Dhr. Dudok werkzaam is geweest als architect en stedenbouwkundige heeft hij enorm veel ontworpen en gerealiseerd. Niet alleen het gemeentehuis, 25 woningbouwprojecten, 17 scholen en 2 begraafplaatsen zijn door hem ontworpen.
  Hij heeft daarnaast ook diverse sport- en recreatiegebouwen, bruggen, zwembaden, een slachthuis, een pompgemaal en zelfs een dierenstal ontworpen en gerealiseerd. Het overgrote deel van zijn werk is in Hilversum te vinden. Jullie gaan nog een stuk door Hilversum rijden, kunnen jullie nog meer gebouwen vinden die misschien door Dhr. Dudok ontworpen zijn?

  VRAAG:
  Hieronder zien jullie een foto van het Dudok gebouw. Zien jullie de drie verschillen?

  Verschil 1

  Verschil 2

  Verschil 3

  1. Vervolg jullie weg en sla aan het einde linksaf de Hoge Naarderweg op.
  2. Ga rechts het Melkpad op en ga vervolgens weer rechts de 's-Gravenlandseweg op.

  WEETJE
  Meteen rechts op de hoek zien jullie een groot geel gebouw waar John de Mol met SBS6 het programma "House of Talent" heeft opgenomen. Daarnaast kom je op deze weg aan de rechterkant ook het gebouw tegen van KRO-NCRV (één van de weinige omroepen die niet op het Media Park zit).

  1. Bij de verkeerslichten aangekomen sla je linksaf de Geert van Mesdagweg in.
  2. Ga bij de volgende verkeerslichten linksaf de Vaartweg op.
  3. Deze weg vervolg je, houd je rechts aan en rijd je de Loosdrechtseweg op.
  4. Rijd rechtdoor bij de verkeerslichten.
  5. Bij de rotonde ga je rechtdoor (2e afslag) en vervolg je de Loosdrechtsweg.
  6. Sla de 1e weg linksaf, de Van Ghentlaan in en ga met de bocht mee naar links.
  7. Neem dan de 1e weg rechts en rijd de Loosdrechtsebos in op Landgoed Zonnestraal.

  FILMPJE:

  1. Rijd deze weg helemaal door tot het einde bij de rotonde.
  2. Hier kunnen jullie kiezen om te parkeren op de parkeerplaats aan de overkant van de rotonde of de rotonde rechtsaf te nemen (1e afslag) en een kort rondje rijden.

  INFO:
  De mooie omgeving van Landgoed Zonnestraal is ideaal om even de benen te strekken en bij Brasserie Zonnestraal is er zeker iets te eten of te eten te halen.

  1. Rijd terug naar het begin van het Landgoed en ga linksaf de Van Ghentlaan weer op.
  2. Aan het einde ga je met de bocht mee naar rechts.
  3. Ga rechtsaf de Loosdrechtseweg weer op.
  4. Bij de volgende verkeerslichten ga je linksaf, de Oscar Romerolaan op.
  5. Aan het einde van de weg sla je rechtsaf de Kerkelandenlaan in.
  6. Ga op de rotonde links (3e afslag), de Diependaalselaan op.
  7. Vervolg de weg en blijf op de rechterrijstrook zodat je op de Vreelandseweg uitkomt.
  8. Aan het einde neem je de bocht naar links, de Gijsbrecht van Amstelstraat op.

  Na de 1e verkeerslichten aan de linkerkant staat er een een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog op het dak. Zien jullie deze?

  1. Blijf de weg vervolgen welke overgaat in de Geert van Mesdagweg.
  2. Ga bij de verkeerslichten rechtdoor en de weg gaat over in de Bussumergrintweg.
  3. De Bussumergrintweg draait naar rechts en gaat dan over in de Krugerweg.

  INFO:
  Aan de rechterkant staat de oude watertoren van Hilversum en is ontworpen door Compagnie Générale des Conduites d'Eau (Luik) in opdracht van de Utrechtse Waterleiding Maatschappij. De toren werd gebouwd in 1893 en is het hoogste punt van Hilversum (27 meter boven NAP). In 1944 werd de watertoren beschadigd door een bombardement, maar de toren werd in 2000 weer in originele staat hersteld.

  1. Bij het volgen van de weg gaat deze over in de Godelindeweg.
  2. Bij de verkeerslichten aangekomen sla je linksaf richting het Media Park. Houd links aan.
  3. Ga bij de rotonde links (3e afslag), het Media Park op.
  4. Meteen aan je rechterhand zie je de bronzen Cameraman stop hier eventjes.

  Welkom op het Media Park van Hilversum
  INFO:
  Als jullie goed naar de gekleurde panelen van het gebouw van Beeld & Geluid kijken zien jullie dat er in elk gekleurd paneel met reliëf een afbeelding staat. Kijk eens goed naar de onderste rij en dan het vierde en vijfde paneel van links in het blauw. Zien jullie wat daar staat? Het zijn de Twin Towers van Amerika op het moment dat het vliegtuig er in vliegt. En op de tweede rij het zesde en zevende paneel van links in het geel? De gouden koets! Zien jullie nog meer als je omhoog kijkt?

  We gaan een rondje rijden over het Media Park. Heel veel programma’s die jullie op televisie zien worden hier gemaakt. Jullie staan nu even stil voor bij de bronzen Cameraman. Veel omroepmedewerkers worden elke werkdag verwelkomt door hem. Het beeld is gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Hans Bayens.

  Media Park-Bingo!
  Op jullie blad vinden jullie de Media Park-Bingo! Welke tv-zenders zien jullie op de gebouwen en bordjes? Kruis ze aan op jullie Bingokaart!

  1. Je vervolgt de weg en gaat aan het einde van de weg met de bocht mee naar rechts de Rudi Carellaan op.
  2. Blijf de weg volgen die naar rechts overgaat in de Leen Jongewaardweg.

  VRAAG:
  Hebben jullie het grote wit/grijze gebouw aan de linkerkant gezien waar elke dag het nieuws vandaan komt? Van welke omroep is dit gebouw?

  1. Aan het einde van de weg rijd je omhoog en ga je gelijk bij Red Bee haaks naar rechts de Koos Postemalaan in.

  INFO:
  Wisten jullie dat dit bedrijf voor onder andere RTL alle laatste handelingen verricht aan programma’s voordat deze worden uitgezonden?

  1. Volg aan het einde de weg naar rechts, de Barend en Van Dorpweg op.

  INFO:
  Meteen als jullie de hoek omgaan moeten jullie goed aan de rechterkant op de stoep kijken (voor het gebouw van RTL)! Daar is een heuse 'Walk of Fame' voor iedereen die veel heeft gedaan voor RTL.

  1. Blijf rechtdoor rijden. De weg gaat over in de Willem Ruisweg. We gaan het laatste stukje van het Media Park rijden.

  De studio’s! Als eerste zien jullie Studio 22. Dit is de allergrootste studio op het Media Park en hier worden programma’s zoals The Voice (Kids) en We Want More opgenomen! Studio 21 wordt normaal gesproken gebruikt voor de Diner Show Pandora. Zien jullie de vrachtwagens van Unbranded? Dit bedrijf maakt alle decorstukken. En Studio 24 is de één na grootste studio. Deze wordt merendeels ook gebruikt voor The Voice!

  1. We gaan het Media Park af en slaan rechtsaf de Mies Bouwman-boulevard op.
  2. Ga op de rotonde links (4e afslag), de Mies Bouwman-boulevard weer terug op.
  3. Je rijdt nu onder een tunnel door.

  INFO:
  Deze tunnel heet de Beeldbuis en verbindt het station met het Media Park. Vroeger werd een televisie ook wel een beeldbuis genoemd.

  1. Ga bij de rotonde rechtdoor (2e afslag).
  2. Bij de verkeerslichten ga je ook rechtdoor.

  INFO:
  Bij de verkeerslichten, links in het bos zit de Avro Tros verborgen. Maar ook de oude televisietoren zie je daar!

  1. Bij de 2e verkeerslichten sla je linksaf de Franse Kampweg in richting Hilversumse Meent/N236.
  2. Bij de rotonde ga je rechtdoor (2e afslag).
  3. Bij de volgende rotonde ga je rechtsaf (1e afslag), de Hilversumse Meentweg op.
  4. Ga de 1e straat linksaf, de Melkmeent op.
  5. In de verte kunnen jullie al de Meentboerderij zien liggen. Rijd er naartoe en parkeer de auto daar, want het is weer even tijd voor een leuke opdracht!

  INFO:
  De Meentboerderij is een gevarieerde, levendige boerderij met aan de ene kant de professionele melkveehouderij, maar daarnaast ook de verschillende hobby-dieren zoals kippen, geiten, konijnen, pony’s en een moestuintje. De Meentboerderij is 3 dagen in de week een zorgboerderij. Dit houdt in dat mensen met een handicap hier helpen met onder andere de verzorging van de dieren. Ook is hier een kinderboerderij om alle dieren te bewonderen en een theehuisje waar ook jullie op dit moment kaas, eieren en vlees kunnen kopen. Maar ook een to-go drankje is hier te krijgen.

  OPDRACHT
  Elastiek schieten.
  In het veld zien jullie een doek staan met een koe erop. De koe wil graag in de wei staan met mooi weer. Willen jullie helpen de wolken uit de lucht te schieten? In jullie tasje zitten elastieken. Schrijf jullie namen en telefoonnummer op de elastieken. Zet weer 5 grote passen van de koe af en schieten maar! Schiet net zolang tot jullie elastiek door de wolken heen is. Uit alle elastieken trekken wij een winnaar die een leuke prijs wint.

  1. We gaan weer op pad. Rijd terug naar het begin van de straat en sla linksaf de Hilversumse Meentweg op.
  2. Het duurt even, maar op de rotonde ga je links (3e afslag) de Groot Hertoginnelaan op. We zijn inmiddels gemeente Bussum ingereden
  3. Rijd nu door en ga links de Regentesselaan op. Zoeken jullie naar nummer 39?.

  INFO:
  Er zijn in alle hoekjes en gaatjes leuke dingen te vinden in ’t Gooi. Zo ook op de Regentesselaan. Hebben jullie nummer 39 al gevonden? Jullie zien een heel klein stukje van een witte villa. Genaamd de van Gogh villa. Kennen jullie het verhaal van die schilder die zijn oor afsneed? Dat was Vincent van Gogh. De villa is gebouwd door Jo Bonger die getrouwd was met Theo, de broer van Vincent. Zowel de schilder Vincent als zijn broer Theo stierf in 1891. Weduwe Jo hertrouwde met Johan Cohen Gosschalk. Jo verhuisde in 1891 al naar Bussum waar zij begon met het verkopen van tekeningen en schilderijen van haar overleden zwager Vincent. In 1901 lieten Jo en Johan samen de villa aan de Regentesselaan bouwen, waar ze doorging met de verkoop van de schilderijen en het organiseren van verkooptentoonstellingen. De eerste steen is gelegd door Vincent, het neefje van de schilder!


  1. Vervolg de weg en ga rechtsaf de Meerweg op.
  2. Sla de 1e weg linksaf en rijd de Zwarteweg op.
  3. Vervolg je weg welke overgaat in de Cort van der Lindenlaan.
  4. Deze weg gaat na de spoorovergang over in de Koningin Wilhelminalaan.
  5. Bij de verkeerslichten ga je rechtdoor en meteen rechtsaf de Koningin Wilhelminalaan op. Richting Naarden-Vesting.
  6. Over de brug rijd je de Burgemeester M.P. van Wettumweg op.

  VRAAG:
  Jullie rijden nu Naarden-Vesting in. Op de vestingsmuur aan de rechterkant zien jullie kanonnen die vroeger de vesting beschermden. Ze staan niet meteen in het zicht om zo de vijand te verrassen. Kunnen jullie ontdekken hoeveel kanonnen er staan?

  1. Sla rechtsaf de Westwalstraat in.
  2. Ga de 3e straat linksaf, de Turfpoortstraat in.

  INFO:
  In dit extreem krappe leuke straatje moeten jullie goed aan de rechterkant zoeken naar nummer 29. Bekijk het huis goed. Er staat namelijk een hoop geschiedenis op de gevel. Dit gebouw is een belangrijk historisch monument. Het staat bekend als het Spaanse Huis, een verwijzing naar een gebeurtenis uit 1572 toen hier een groot deel van de bevolking van Naarden door Spaanse troepen werd vermoord. Terwijl zij kort daarvoor in het stadje waren binnengelaten. Daarop volgde een plundering, waarna het stadje systematisch in brand werd gestoken. Ook dit gebouw brandde daarbij af. De herinnering aan de ramp wordt levend gehouden door een drietal gevelstenen die bij het herstel van het gebouw in 1615 werden aangebracht.

  1. Sla de 1e straat linksaf, dit is de Marktstraat. In de verte zien jullie Het Arsenaal.
  2. Over de brug kan je links van Het Arsenaal je auto parkeren, ook helemaal achteraan zijn parkeerplekken. We gaan op onderzoek uit!

  INFO:
  We hebben een aantal vragen en voor de antwoorden moeten jullie goed rondom de brug kijken!
  Wat is eigenlijk een arsenaal? Een arsenaal, afgeleid van het Arabische dâr-sinâ'a, 'huis waar iets gemaakt wordt’ is een gebouw waar wapens en munitie geproduceerd, gerepareerd, opgeslagen en/of uitgegeven werden. Het arsenaal in Naarden komt uit 1688. Het werd gebruikt als opslagplaats voor militair materiaal, vooral wapens en munitie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebruikt als huisvesting voor soldaten van de vesting en de hospitaalsoldaten van het nabijgelegen militair hospitaal. Na de oorlog kwam het weer in gebruik als wapenkamer en voor de opslag van munitie. Vanaf 1950 werd het een depot voor militaire landkaarten.

  VRAAG:
  Bij de brug zien jullie een kanon staan. Lees goed de tekst die er bij staat. Hoeveel weegt het kanon als hij gevuld is met 3 kogels?

  VRAAG:
  Zoek de bordjes ‘Oude haven’ en ‘Nieuwe haven’. Hoe heette dit vroeger?

  1. We gaan weer op pad! Vervolg de weg en rijd rechtdoor op de Kooltjesbuurt en sla aan het einde linksaf de Amsterdamsestraatweg in en rijd vervolgens de Burgemeester Wesselingplein op.
  2. Ga aan het einde linksaf, de Cattenhagestraat in.
  3. Sla de 2e straat rechtsaf, je rijdt nu op de Marktstraat.
  4. Zoek de Grote Kerk en parkeer even kort de auto voor de kerk.

  VRAAG:
  Van wie staat er een standbeeld voor de Grote Kerk?

  INFO:
  Precies in het midden aan de rechterkant van de marktstraat staat de Grote Kerk. De Grote Kerk is onder andere bekent door zijn jaarlijkse Matthäus-Passion. Voor de kerk staat een groot beeld wat aan Naarden geschonken is door Tsjechoslowakije. De man die jullie zien is een Tsjechische leraar die pleitte voor onderwijs aan iedereen, zowel aan jongens als aan meisjes en van alle standen. Hij schreef leerboeken en ontwierp een nieuw schoolsysteem voor Polen, Zweden en Hongarije. De man ligt in Naarden begraven en daardoor is Naarden voor de Tsjechen een waar bedevaartsoord. Waarom hij in Naarden begraven ligt heeft men nooit helemaal precies kunnen achterhalen.

  1. Je rijdt de Marktstraat uit en slaat bij het einde linksaf het Waterkeringspad in. Deze gaat over in de Kapitein G.A. Meijerweg en net na de brug wordt dit de Amersfoortsestraatweg, richting Bussum.

  VRAAG:
  Als jullie de enige stad in 't Gooi uitrijden zien jullie op de vestingsmuren rechts allemaal ijzeren luchtpijpen. Die zorgen voor zuurstof in de gangen. Hoeveel zien jullie er?

  1. Bij de rotonde ga je rechtdoor (2e afslag) en vervolg je de Amersfoortsestraatweg.
  2. Rijd bij de komende 2 verkeerslichten rechtdoor.
  3. Ga het viaduct over en sla rechtsaf richting Bussum.
  4. Bij de volgende "bijzondere"-rotonde ga je rechtdoor (2e afslag), de Huizerweg op.
  5. Ook bij de volgende rotonde ga je rechtdoor (1e afslag).

  VRAAG:
  Zometeen komen jullie bij een rotonde waar bovenop palen staan met ‘ogen’ Hoeveel ogen tellen jullie?

  1. Bij deze rotonde ga je rechts (1e afslag), de Landstraat in. Je mag natuurlijk een rondje extra rijden om de ogen goed te kunnen tellen.

  INFO:
  Het kunstwerk herinnert aan Studio Irene en de begintijd van de televisie in Bussum. Studio Irene was gevestigd in de Hervormde Kerk. Die kerk fungeerde als eerste TV-studio in Bussum voor onder andere de NTS (Voorloper van de NOS).

  1. Neem de 1e straat links en rijd de Havenstraat in.
  2. Houd rechts aan en aan het einde zie je een fontein. Voor de volgende vragen moeten jullie waarschijnlijk even uitstappen, maar wellicht zien jullie het ook vanuit de auto. Let op: mocht je parkeren, het is betaald parkeren.

  Naar wie is deze fontein vernoemd?

  Welke dieren zie je op de fontein staan?

  Op de fontein zie je ook twee muziekinstrumenten. Welke kan jij ontdekken?

  INFO:
  Elke donderdag is hier de markt van Bussum. De Wilhelminafontein werd in 1898 op de Brink geplaatst. De fontein werd door de burgerij geschonken ter ere van inhuldiging van Koningin Wilhelmina.

  1. Oké, we gaan weer op pad. Vervolg je route en sla rechtsaf de Oud Bussummerweg op.
  2. En ga linksaf de Landstraat in.

  VRAAG:
  Je komt bij een rotonde. Kijk naar de danseres op de halve bol. Iets is hier meerdere malen van af gestolen en later besloten dit niet meer terug te plaatsen. Wat is er gestolen?

  Tip: Let goed op haar armen en handen.

  1. Op deze rotonde ga je links (2e afslag), de Brinklaan op.
  2. Ga op de volgende rotonde links (3e afslag), en rijdt de Kerkstraat in.
  3. Sla de 1e straat rechtsaf en ga de Kapelstraat in.
  4. Rijd tot het einde van de straat en houd links aan.

  INFO:
  In dit korte straatje rijd je tegen het Broederhuis aan! Een groot gebouw met een wit rondje bovenin de gevel en kerkachtige ramen. In 1908 trokken in dit pand de broeders van Onze Lieve Vrouwe van Maastricht. Zij verzorgden ruim 60 jaar het katholiek onderwijs aan jongens. In november 1966 werd het verhuurd aan de NTS (Nederlandse Televisie Stichting - de voorloper van de NOS), voor huisvesting van de technische dienst, met kantoren, werkplaatsen en een laboratorium voor nieuwe tv-technieken. Eind jaren '80 van de vorige eeuw is het leeg komen te staan. Inmiddels is het verbouwd tot appartementen voor jongeren.

  1. Sla linksaf de Sint Vitusstraat in.
  2. Aan het einde ga je rechtsaf de Nieuwstraat op en deze gaat over in de Laarderweg.
  3. Ga bij de 1e rotonde links (3e afslag), de Ceintuurbaan.
  4. Bij de volgende rotonde ga je links (3e afslag) de Doctor Abraham Kuyperlaan in.
  5. Je komt nu bij 't Spant in Bussum en daar mogen jullie even stoppen voor het gebouw.

  INFO:
  ’t Spant is een erg bekend gebouw in ’t Gooi. Het staat er dan ook al sinds 1969. Vroeger werden hier de shows van Kinderen voor Kinderen, Willem Ruis en Ren je Rot gefilmd!

  Hoeveel vlaggenmasten zie jij?

  Waar word dit gebouw allemaal voor gebruikt?

  1. Vervolg maar weer de weg en ga aan het einde van de weg naar rechts de Voormeulenweg op.
  2. Rijd de straat uit en ga rechtsaf de H.A. Lorentzweg op.
  3. Bij de rotonde ga je links (3e afslag), de Ceintuurbaan op.
  4. Bij de verkeerslichten sla je rechtsaf de Amersfoortsestraatweg op.
  5. Aan het einde van de weg sla je linksaf de Crailoseweg op.
  6. Bij de 1e verkeerslichten ga je rechtdoor. Sorteer alvast rechts voor.
  7. Ga bij de volgende verkeerslichten rechtsaf de Prins Hendriklaan op. We rijden nu gemeente Blaricum binnen.
  1. Deze weg gaat na de bocht naar links over in de Boissevainweg.
  2. Als jullie links over de hei kijken zien jullie de Schaapskooi. Als jullie het leuk vinden om de schapen en lammetjes te bekijken is het zeker een aanrader om even uit te stappen! Parkeren kan aan de linkerkant vlakbij de Schaapskooi. Doorrijden mag natuurlijk ook. Volg dan de instructies vanaf #149.

  INFO:
  Eén van de mooiste plekken qua natuur in ’t Gooi is toch wel de hei! Hier in Blaricum kun je niet alleen genieten van de hei, maar ook van de schapen in de schaapskooi. In het veld van de schaapskooi zien jullie schapen van graniet (afkomstig van zwerfkeien uit de ijstijd). Deze zijn daar ter gelegenheid van de heropening van de schaapskooi op de Blaricummerheide op 4 april 2009 geplaatst. Ter nagedachtenis aan de schapen die in 2007 omkwamen door de brand in de schaapskooi.
  De schaapskooi is een potstal. Tot het begin van de 20e eeuw, leverden potstallen de mest voor de akkertjes op de arme zandgronden. Met de komst van de kunstmest verdween de vraag naar schapenmest en daarmee de potstallen. Nu zorgt de schaapskudde voor het behoud van de heide door het gras en de jonge boompjes weg te grazen op de Blaricummer- en Tafelbergheide.

  1. Indien jullie geparkeerd hebben, rijd dan terug naar de Boissevainweg en sla linksaf de Naarderweg op.
  1. De boissevainweg gaat over in de Naarderweg.
  2. Sla de 1e weg rechtsaf de Holleweg in.
  3. Aan het einde ga je rechtsaf de Bussummerweg op.
  4. Vervolgens sla je de 1e weg linksaf, de Boslaan in.
  5. Rijd de straat uit en sla rechtsaf de Dokter Catzlaan in.
  6. En vervolgens de 1e straat links, de Onder Den Dael in.
  7. Deze weg blijf je volgen en gaat over in de Raboes. Hier rijden we de gemeente Laren weer binnen.

  INFO:
  Gooische Vrouwen kent misschien wel de mooiste filmlocaties van Nederland. De mooiste villa's van 't Gooi dienden namelijk als decor voor deze serie. In de serie lijkt het alsof de vier Gooische vriendinnen in dezelfde straat wonen, maar in werkelijkheid staan alle woningen op een andere locatie. In een van de duurste straten van Nederland werden de oprijlanen gefilmd, namelijk Raboes in Laren. Kijk maar eens je ogen uit naar alle mooie en grote huizen hier!

  1. Aan het einde van de straat ga je linksaf de Leemzeulder op.
  2. Vervolg de weg tot de kruising en ga rechtsaf de Tafelbergweg op.
  3. Aan het einde van de Tafelbergweg sla je rechtsaf de Naarderstraat in.
  4. Sla de 1e weg linksaf de Oude Drift op.

  INFO:
  Zometeen komen jullie aan bij het 2e theater van vandaag; ’t Singer. Net zoals dat theater ’t Spant niet alleen een theater is, heeft ’t Singer ook meerdere onderdelen. Zo is hier een kunstmuseum gevestigd. William Singer (1868-1943) was de zoon van een Amerikaanse staalgigant in Pittsburgh. In plaats van zijn vader op te volgen koos hij voor zijn passie, het kunstenaarschap. Samen met zijn vrouw Anna reisde hij door Europa. Het echtpaar vestigde zich in 1901 in de kunstenaarskolonie Laren. Daar lieten ze de villa De Wilde Zwanen bouwen, wat nog steeds onderdeel is van het huidige gebouw. Ze waren hartstochtelijke verzamelaars. Na William's overlijden in 1943 ontstond bij Anna Singer het idee de collectie onder te brengen in een museum ter herinnering aan haar echtgenoot. De Singer Memorial Foundation werd gesticht en in 1956 opende Singer Laren haar deuren. Voor de deur zien jullie het standbeeld van de zwanen.

  OPDRACHT:
  Maak een zo origineel mogelijke foto met de zwanen. Let wel op, respecteer het kunstwerk. Post die op Facebook met #tgooischerondje en tag @Gooischerondje of op Instagram tag in de foto @tgooische_rondje. De origineelste foto krijgt een leuke prijs!

  1. Vervolg de weg en sla linksaf de Hein Keverweg in.
  2. Aan het einde sla je linksaf de Drift op.
  3. Rijd de straat uit en ga rechtsaf de Naarderstraat in.
  4. Ga bij de verkeerslichten rechtdoor.
  5. Neem de 1e straat links en hier mogen jullie de auto even parkeren. We zijn aangekomen op de Brink.

  INFO:
  Heel dichtbij de poffertjeskraam vinden jullie de Mauvepomp. Deze is in 1907 bij vijver de Coeswaerde onthuld ter nagedachtenis aan kunstschilder Anton Mauve. Mauve was getrouwd met Ariëtte Sophia Jeannette (Jet) Carbentus. De nicht van Vincent van Gogh. Mauve heeft Vincent schilderles gegeven en had daarmee veel invloed op de toen nog jonge schilder. De pomp moest de schoolgaande jeugd in Laren schoon drinkwater bieden.

  VRAAG:
  De poffertjeskraam staat nu alleen nog maar in Laren. Maar in welke 4 andere plaatsen kwam de poffertjeskraam vroeger ook? Het antwoord op deze vraag is te zien op de bogen boven bakplaat. Ook als de poffertjeskraam dicht is kan je door het raam kijken en de antwoorden lezen.

  FILMPJE:

  We zijn aangekomen bij het einde van 'T Gooische Rondje. Helaas..., het zit er alweer op. We hopen dat jullie een leuke rit hebben gehad en hebben genoten van de route en alle leuke weetjes, vragen, opdrachten en misschien wel lekkernijen. Mochten jullie in de prijzen zijn gevallen dan horen jullie dit na 16 mei. We wensen jullie nog een fijne dag toe en bedankt voor het meedoen. Vonden jullie het leuk? Geef het dan door!

  Klik op versturen.